Türkiye’de ev alma zorluğu dikkat çekiyor
Türkiye’de Ev Sahibi Olmak İçin Gerekli Birikim Süresi 52 Yılın Üzerinde
BestBrokers.com’un yayınladığı rapora göre, Türkiye dünyada ev satın almanın en uygun olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde bir ailenin ev sahibi olabilmesi için 52 yıldan fazlasını birikim yaparak geçirmesi gerekiyor. Bu durum Türkiye’yi, 631 maaşla sondan ikinci sıraya yerleştiriyor. En yüksek gerekli birikim süresine sahip olan ülke ise Nepal olarak belirlenmiş durumda, bir ev satın almak için bu ülkede 684 maaş biriktirmek gerekiyor.
Euronews Türkçe’de yer alan habere göre, en uygun ev alımı şartlarına sahip ülke Güney Afrika olarak belirlendi. Güney Afrika’da insanlar, 100 metrekarelik bir mülke sahip olmak için ortalama ücretin 71 katını biriktirmeliler. Amerika Birleşik Devletleri ise ikinci sırada yer alıyor ve ABD’de bir ev sahibi olmak için ortalama 76 aylık ücrete ihtiyaç duyuluyor, yaklaşık altı yıllık maaşa denk geliyor.
Avrupa Ülkelerinde Durum Nasıl?
Danimarka, Avrupa’da en hızlı birikim yaparak ev alabilecek kesimin bulunduğu ülke olarak ön plana çıkıyor. Araştırmacılar dünyanın 62 ülkesindeki ev fiyatlarını, aylık gelir ortalamalarını, enflasyonu ve gerçek mortgage faiz oranlarını inceleyerek bu sıralamayı oluşturdu. Danimarka’da ortalama 100 metrekarelik bir evin fiyatı, 114 net maaşla eşdeğerde ve bu sebeple en uygun fiyatlı Avrupa ülkesi olarak değerlendiriliyor.
Rapora göre, İrlanda ve İsveç, sırasıyla 123 ve 129 net maaşla ev sahibi olabilecek en uygun fiyatlı ikinci ve üçüncü Avrupa ülkeleri olarak belirlendi. Ancak en yüksek birikim süresi gerektiren ülkeler arasında Çek Cumhuriyeti ve Slovakya yer alıyor. Çek Cumhuriyeti’nde bir ev, ortalama maaşın 297 katına mal oluyor ve birikim yapılırsa neredeyse 25 yılda bir ev sahibi olmak mümkün olabiliyor. Eğer bir kişi net maaşının yarısını biriktirebilirse, bir ailenin ev sahibi olabilmesi için 50 yılını birikim yaparak geçirmesi gerekiyor.