Türkiye, Avrupa’da bilişim alanlarında en çok mezun veren 3. ülke oldu: En büyük beyin göçü de bu alanda

Türkiye, Avrupa Ülkeleri Arasında Yapay Zeka ve Bilişimde Yüksek Mezun Sayısına Sahip Üçüncü Ülke!

Stanford Üniversitesi’nin son “2024 Yapay Zeka İndeksi Raporu”na göre, Türkiye Avrupa ülkeleri arasında bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip 3’üncü ülke olarak belirlendi. TÜİK verilerine göre, bilişim ve iletişim teknolojileri alanı en yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanı olurken yüzde 6,8 oranına sahip oldu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada ise Stanford Üniversitesi’nin raporuna göre, Avrupa ülkeleri arasında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip olan ülkeler Birleşik Krallık, Almanya ve Türkiye olarak sıralandı. 2012 ile 2022 yılları arasında lisans mezunu sayıları karşılaştırıldığında, Norveç’te yüzde 153 oranında bir artış yaşanırken, Türkiye ise yüzde 118’lik bir artışla dikkat çekti.

Türkiye, ilgili alanlardaki yüksek lisans mezunu sayısında 6’ncı, doktora mezunu sayısında ise 5’inci sırada yer alırken, doktora mezunu sayısındaki yüzde 173’lük oransal artışla dikkatleri üzerine çekti. Aynı şekilde, 100 bin kişi başına düşen bilişim doktora mezunlarının oransal değişiminde yüzde 142’lik oranla birinci sırada yer aldı.

Raporda Türkiye, Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında cinsiyet eşitliğiyle öne çıkarak, dünya genelinde en fazla ön lisans mezunu veren ülkeler arasında 3’üncü, Avrupa’da ise 2’nci konumda yer aldı.

Diğer yandan, TÜİK verilerine göre, en yüksek beyin göçü oranına sahip alan yüzde 6,8 ile bilişim ve iletişim teknolojileri oldu. Beyin göçü oranlarındaki artış dikkat çekici bir şekilde devam ederek yükseköğretim mezunu kadınların yüzde 1,6, erkeklerin ise yüzde 2,4 oranında gerçekleştiği belirtildi.

En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanları, bilişim ve iletişim teknolojileri (%6,8), mühendislik, imalat ve inşaat (%4,4) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%2,6) olarak sıralandı.

Related Posts

LGS 2025 başladı

LGS 2025 başladı

SAKARYA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025: Sakarya’da Kurban bayram namazı saat kaçta? Diyanet Sakarya Kurban Bayramı namaz saati

Sakarya bayram namazı saati, Diyanet tarafından açıklandı. Bayram namazı saati ile Kurban Bayramı’na giriş yapacak olan Sakarya sakinleri, günün ilk ibadetini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Diyanet’in yayımladığı bilgiler ışığında, Sakarya bayram namazı saati hususunda bilgi edinecek olan binlerce Müslüman, sabahın erken saatlerine alarmlarını kuracak. Peki, Sakarya bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte, tüm iller ve Sakarya bayram namazı saatleri bilgisi

25-34 yaş grubunun yüzde 45’i üniversite mezunu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 25-34 yaş grubu nüfusta yükseköğretim mezun oranının 2024 yılında yüzde 44,9 olduğunu açıkladı.

Para hesabı nasıl kapatılır? Papara’da hesabı olanlar ne yapacak? Merkez Bankası’ndan Papara açıklaması!

Papara Elektronik Para AŞ’ye “yasa dışı bahis” suçunun işlenmesini kolaylaştırdığı iddiasıyla aralarında şirketin sahibi Ahmed Faruk Karslı’nın da bulunduğu 14 şüpheli gözaltına alındı. Örgüt lideri ve örgüt üyelerine ait 8 şirkete TMSF’nin kayyum ataması yaparken, hesaplarının güvenliğinden endişe eden kullanıcılar da Paralar nasıl çekilecek? ve Papara hesabı nasıl kapatılır? sorularına yanıt aramaya başladı. Konuyla ilgili ise Merkez Bankası’ndan son dakika açıklama geldi. Yapılan açıklamada, “6493 sayılı Kanunun 22. maddesi kapsamında, ödeme hizmeti kullanıcılarının ödeme ve elektronik para kuruluşlarındaki fonları bankalar nezdindeki koruma hesaplarında güvence altındadır” ifadeleri yer aldı. Peki, Papara’da hesabı olanlar ne yapacak? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Kurban kesmek vacip mi, farz mı? Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Kurban ibadetine yönelik açıklama

Kurban kesmek farz mı vacip mi sorusu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi araştırılan husus oluyor. Kurban, Müslümanlar için vacip olan ibadetler arasında yer alıyor. Kurban kesmek kimlere düşer sorusu, ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi? Kurban kesmek kimlere düşer? İşte o soruların yanıtları…

15 bin öğretmen BÜTEM’den faydalandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından özel gereksinimli öğrencilere kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla eğitim veren öğretmenler için hazırlanan Bütünleştirici Eğitim Modülleri’nden (BÜTEM) bugüne kadar 15 bine yakın öğretmen faydalandı.