TÜİK verileri: Trafikteki motosiklet sayısı 5 yılda yüzde 90 arttı

Türkiye’de Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı Yüzde 36 Arttı

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı son 5 yılda yaklaşık olarak yüzde 36 artarak Mart 2025 itibarıyla 31 milyon 788 bine yükseldi. Aynı dönemde otomobil sayısı yaklaşık yüzde 30, motosiklet sayısı ise yaklaşık yüzde 90 arttı. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, kurye sektöründeki büyümenin yanı sıra otomobile erişimin zorlaşması ve akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışın, daha ulaşılabilir araç olan motosiklete talebi hızlandırdığına dikkat çekti.

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Araç Sayısı Arttı

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “Motorlu Kara Taşıtları” verilerine göre, Mart 2020’de Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 23 milyon 361 bin olarak kaydedilmişti. Ancak aynı konudaki Mart 2025 bülteni, Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 31 milyon 788 bini aştığını gösteriyor. Bu durum, beş yıllık süreçte Türkiye’deki araç sayısının yaklaşık yüzde 36 arttığını gösteriyor.

Motosiklet Sayısındaki Artış Dikkat Çekici

Aynı zamanda, otomobil sayısında yaklaşık yüzde 30, kamyonet sayısında yaklaşık yüzde 23, minibüs sayısında ise yaklaşık yüzde 10 artış yaşandı. Ancak en dikkat çekici artış motosiklet sayısında gerçekleşti. Mart 2020’de Türkiye’de yaklaşık 3 milyon 363 bin motosiklet bulunurken, bu rakam 5 yıl içinde yaklaşık yüzde 90 artarak 6 milyon 390 bine ulaştı.

Araç Türlerine Göre Artış Oranları

TÜİK verilerine göre, Türkiye’deki trafiğe kayıtlı taşıtların dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

  • Otomobil (54,1 – 51,9)
  • Kamyonet (16,4 – 14,9)
  • Motosiklet (14,4 – 20,1)
  • Traktör (8,2 – 7,2)
  • Kamyon (3,6 – 3,2)
  • Minibüs (2,1 – 1,7)
  • Otobüs (0,9 – 0,7)
  • Özel amaçlı araçlar (0,3 – 0,3)

“Avrupa’da 2 Motosikletin 1’i Türkiye’de Satılıyor”

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, motosiklet satışlarındaki artışın sebeplerini açıklarken, şunları belirtiyor: “Motosiklete ulaşmayı kolaylaştıran bir dizi çalışma yapıldı. 2015 yılındaki ehliyet düzenlemesi büyük bir adım oldu. Bu sayede B sınıfı ehliyet sahipleri artık belirli özelliklere sahip motosikletleri kullanabiliyor. 2022’de ARTES sistemine geçiş ve 2024’te 125 cc’ye kadar motosikletleri kullanma kolaylığı gibi uygulamalarla Türkiye, Avrupa’da motosiklet satışlarında öncü konuma geldi.”

Öztürk ayrıca, elektrikli motosikletlere talebin artmasında ehliyet şartlarının esnetilmesinin, zorunlu trafik sigortası ve MTV gibi yükümlülüklerin bulunmamasının etkili olduğunu vurgulayarak, “Kurye sektöründeki büyüme, otomobil erişiminin zorlaşması ve yakıt fiyatlarındaki artış, daha erişilebilir bir ulaşım aracı olan motosiklete olan talebi arttırdı.” şeklinde konuştu. (ANKA)

Related Posts

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

“Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağımızı, bunun kırmızı çizgimiz olduğunu defalarca ifade ettik. Bir de bu anlamlı toplantıda altını kalınca çizelim” dedi.

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.