Kavunun dışı sarı ama içi tehlike saçıyor: Bu belirtiler varsa sakın yemeyin

Kavun Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Belirti

Kavun, sıcak yaz günlerinde serinletici ve lezzetli bir seçenek olabilir. Ancak, görüntüsüne aldanmamak gerekir çünkü bozuk kavun tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Son zamanlarda artan gıda zehirlenmesi vakalarının bazıları, bozulmuş kavun tüketiminden kaynaklanmaktadır. Özellikle pazardan alınan veya uzun süre bekletilen kavunlarda sağlığınızı riske sokabilecek durumlar olabilir.

İşte kavunun kesinlikle tüketilmemesi gereken 5 belirtisi:

– Süngerimsi ve lifli iç yapısı:

Normalde sulu ve dokusu sıkı olması gereken kavun, kesildiğinde içinde “boşluklu” ve lif lif ayrılıyorsa bozulmuş olabilir. Bu durum genellikle fermantasyonun başladığını gösterir.

– Ekşi ya da alkollümsü koku:

Kavunun doğal aroması tatlı ve hafif olmalıdır. Ancak, yoğun, ekşimsi ya da bira benzeri bir koku, kavunun fermente olduğunu ve sağlığınızı tehlikeye atabileceğini gösterebilir.

– Kabukta çatlama ya da yapışkanlık:

Eğer dış kabuğunda çatlaklar, sümüksü tabaka veya yapışkanlık varsa, kavun bakteriyel bulaşmaya maruz kalmış olabilir ve bu durum Salmonella riskini artırır.

– Küflenme (özellikle dip kısmında):

Gözle görülmeyen bölgelerde, özellikle kavunun alt kısmında küf oluşmuşsa, bütün meyve enfekte olmuş olabilir. Bu yüzden sadece görünen kısmını keserek tüketmek riskli olabilir.

– Bekledikçe yumuşayan değil sertleşen yapı:

Kavun normalde bekledikçe yumuşamalıdır, eğer sertleşme ve buruşma varsa iç yapısının bozulduğunu gösterebilir. Bu durum besin değerini düşürerek sindirimi zorlaştırabilir.

Tatlı bir yaz keyfi yaşamak istiyorsanız ve gıda zehirlenmesi riskini en aza indirmek istiyorsanız, kavun alırken ve keserken dikkatli olmalısınız. Görüntüsüne aldanmamak ve dikkatli olmak her zaman önemlidir.

Unutmayın: Bir kavun şekil olarak mükemmel görünebilir ancak içindeki mikrobiyolojik yapı size rahatsızlık verebilir.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyonun yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de tehdit ettiğini vurguladı. 40 yaş altındaki bireylerde hipertansiyon oranının yüzde 9 ila 22 arasında değiştiğini belirtti.

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri