Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Güneşin Zararlı Etkilerine Karşı Önlemler

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşları güneşin zararlı etkilerine karşı uyardı.

Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en önemli yolları arasında gölgede kalma, uygun güneş kremi kullanma ve cilt tipine uygun ürün seçimi yapma bulunuyor. Dr. Kavuncu, bilinmeyen içerikli ürünlerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Her Mevsim Güneş Kremi Kullanılmalı

Güneş ışınlarının UVA, UVB ve UVC olmak üzere üç farklı tipe ayrıldığını belirten Uzm. Dr. Kavuncu, UVA ışınlarının derinin en alt tabakalarına kadar inebildiğini, DNA yapısında bozulmalara neden olarak cilt kanserine zemin hazırladığını söyledi. UVB ışınlarının ise ciltte yanıklara ve kızarıklıklara yol açtığını ifade eden Dr. Kavuncu, UVC ışınlarının atmosfer tarafından emildiği için yeryüzüne ulaşmadığını belirtti.

Cilt sağlığı için güneş koruyucularının önemine vurgu yapan Dr. Kavuncu, güneş kremi kullanmanın sadece yaz aylarında değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde gerektiğini kaydetti. Cilt tipine uygun ürün seçiminin önemine dikkat çeken Dr. Kavuncu, yağlı ciltler için daha hafif formüllü kremlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Erken Kırışıklık ve Kanser Riskine Dikkat

Korunmasız güneş maruziyetinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Uzm. Dr. Kavuncu, yanıkların, leke oluşumunun, erken kırışıklıkların ve cilt kanserinin risklerini artırdığını ifade etti. Özellikle hamile kadınların güneşe karşı daha duyarlı hale gelebileceğini belirten Dr. Kavuncu, ekstra önlemler almaları gerektiğini söyledi.

Güneşten korunmanın önemine değinen Dr. Kavuncu, güneş kremi kullanımının yanı sıra geniş şapka, güneş gözlüğü ve uygun giysilerle cildi güneşe maruz bırakmamak gerektiğini kaydetti. Açık alanlarda çalışan ve uzun süre güneşte kalan kişilerin bu önlemleri mutlaka alması gerektiğini belirtti.

‘SPF Değeri Koruması Süresiyle İlgilidir’

Güneş kremlerinin organik ve inorganik olarak iki ana gruba ayrıldığını belirten Uzm. Dr. Kavuncu, organik kremlerin karbon bazlı, sentetik ürünler olduğunu, inorganik kremlerin ise titanyum dioksit ve çinko oksit gibi maddeler içerdiğini söyledi. SPF değerinin koruma değil, koruma süresiyle ilgili olduğunu ifade eden Dr. Kavuncu, SPF 30 ile SPF 50 arasında koruyuculuk açısından büyük bir fark olmadığını, sadece etkili koruma süresinin farklı olduğunu belirtti.

Sahte ve denetimsiz güneş kremlerine karşı uyarılarda bulunan Dr. Kavuncu, güneş kremlerinin eczanelerden veya güvenilir marketlerden temin edilmesi gerektiğini vurguladı. “Merdiven altı” ürünlerin cilde zarar verebileceğini, alerjik reaksiyonlara ve toksik etkilere yol açabileceğini belirtti.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!