Welcome to Our Website

Okullar açılıyor: İşte yeni dönemde çocuğunuza yardımcı olacak öneriler

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına üç haftadan az bir süre kaldı. Çocuğunuz yaz tatilindeki boş zamanlarını özlerken okula dönme konusunda ise hırçın ve mutsuz davranabilir. 

Ancak uzmanlar, öğrencilerin daha iyi bir performans sergilemelerine, genç sporcuların yarışmaya hazırlanmalarına ve kaygılı çocukların sakinleşip öğrenmeye hazır hale gelmelerine yardımcı olmak için yapılabilecek belirli öneriler olduğunu söylüyor. İşte gençlere yardımcı olabilecek üç öneri…

UYKU ÖNCELİĞİ

Uzmanlar, çocukların sağlıklı uyku düzeniyle okula başlamaları halinde yeni yıla iyi bir başlangıç ​​yapacaklarını söylüyor.

Baylor Tıp Fakültesi’nde uyku psikiyatrisi yardımcı doçenti olan Dr. Tara Thomas, “Hayatımızın üçte birini uyuyarak geçiriyoruz, bu yüzden düzenli uyumak daha sağlıklı bir hayatı getiriyor. Büyüme hormonları uykunun farklı evrelerinde salgılanır ve uyku büyümeye, gelişmeye, hatırlamaya ve hafıza depolamaya yardımcı olur.” diyor.

Çeşitli yaşlardaki çocuklar için önerilen uyku süreleri; 3 ila 5 yaş arası 10 ila 13 saat, 6 ila 13 yaş arası 9 ila 11 saat, ergenlik çağındakiler için 8 ila 10 saat olarak belirleniyor.

Yatmadan önce bir gevşeme rutini, çocukların akşam için sakinleşmelerine yardımcı olabilir. Dr. Thomas, bu rutinin banyo yapmayı, diş fırçalamayı ve yatmadan önce bir hikaye okumayı içerebileceğini söyledi.

Teknoloji yasağı da önemlidir, çünkü akıllı telefonlar ve tabletlerden yayılan ışık uyku hormonu melatonini baskılar. Cihazlar ayrıca çocukların uykusunu çalan aşırı uyarıcı bir dikkat dağıtıcı da olabilir.

FİZİKİ DESTEK

Uzmanlar, velilerin okul başlamadan önce çocuklarının sağlık durumunun iyi olduğundan emin olmaları gerektiğini söylüyor.

Baylor Ortopedi Cerrahisi Bölümü’nde fizyoterapist olan Dr. Marcus Knox, “Yeni ve deneyimli sporcuların, performans yeteneklerini etkileyebilecek veya yaralanma olasılıklarını artırabilecek sağlık sorunlarını bulup ele almak için spor muayenelerine girmeleri gerekiyor.” dedi.

Uzmanlar, öğrenci sporcuların tam tahıllar, meyveler ve sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenmeye de ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Sporcuların ayrıca terle kaybettiklerini geri kazanmak için yeterli sıvı içmeleri gerekiyor. Öğrencilerin günde 8 ila 10 bardak su içmesi ve düzenli olarak elektrolit alması gerekiyor. Ancak uzmanlar yüksek şekerli spor içeceklerinden de kaçınmayı öneriyor.

KAYGIYI YATIŞTIRMAK

Okula dönüş birçok çocuk için kaygılı bir dönem olabilir, ancak ebeveynler bu gerginliği azaltmaya yardımcı olabilir.

Baylor Üniversitesi’nde psikiyatri ve davranış bilimleri doçenti olan Dr. Andres Arturo Avellaneda Ojeda, öğrencilere endişelerinden kaçınmak yerine onlarla başa çıkmayı öğretmenin en önemli şey olduğunu söyledi.

Dr. Ojeda, “Çocuğunuzun kaygılı olduğu durumlardan kaçınmasına izin vermek veya endişelerinin gerçekleşmeyeceğine dair güvence vermek doğaldır. Ancak bu, uzun vadede kaygıyı güçlendiren bir kısır döngüye katkıda bulunabilir.”

“Bunun yerine çocuğunuzun duygularını kabul edin ve daha sonra endişelerinden kaçınmak yerine, onlara yaklaşmak için atabilecekleri küçük adımlar hakkında düşünmelerine yardımcı olun” dedi.

Uzmanlara göre kaygılı bir öğrencinin belirtileri şu şekilde:

  • Sürekli olarak güvence aramak
  • Zaten bir cevap almış olmanıza rağmen tekrar tekrar endişe verici sorular sormak
  • Sürekli olarak baş ağrısı, mide ağrısı veya yorgunluk gibi fiziksel şikayetler
  • Uyku düzeninde önemli değişiklikler
  • Okul gezileri veya öğretmenlerle tanışma toplantıları gibi okul ile ilgili etkinliklerden kaçınmak

Ebeveynler, çocuklarının kendi kontrol edebilecekleri şeylere, örneğin kendi çabalarına ve tutumlarına odaklanmasını sağlayarak, kendi etki alanları dışındaki faktörlere takılıp kalmamalarını sağlayarak yardımcı olabilirler.

Dr. Ojeda, öğrencilerin geçmiş başarılarını ve kendi yeteneklerini hatırlatarak kaygılı düşünceleri nasıl yeniden çerçeveleyeceklerini öğrenebileceklerini ekledi. Derin nefes alma, meditasyon veya hafif egzersizler sinirleri yatıştırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarından görmek istedikleri davranışları kendilerinin de uygulaması büyük önem taşıyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir