İş dünyasından yeni çağrı: e-Fatura basılıdan pahalı, KOBİ’ler dijital yük altında

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: Dijital Vergi Uygulamalarına Makul Üst Sınır Getirilmeli

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, dijital vergi uygulamalarına geçiş sürecinin KOBİ’ler için önemli bir maliyet yükü oluşturduğunu belirterek, sistemin başarıyla benimsenmesi için e-fatura ve diğer dijital hizmetlere bir üst sınır getirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Baran, vergi ve muhasebe sistemlerinde dijitalleşme sürecine uyum sağlamanın özellikle KOBİ’ler için ek bir maliyet oluşturduğunu vurguladı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dijital hizmetleri devreye almaya başladığı 2010’dan bu yana sistemin kademeli olarak genişletildiğini ve bu sürecin vergi denetimini kolaylaştırmayı, kayıt dışılığı azaltmayı ve çevre dostu bir kayıt yapısı oluşturmayı amaçladığını belirtti.

KOBİ’ler İçin Dijital Hizmetlerde Üst Sınır Önemli

Baran, dijital vergi uygulamalarına geçiş sürecinde KOBİ’lerin maliyetini azaltabilmek için e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye gibi dijital vergi hizmetlerine makul bir üst sınır getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Maliyetlerin yüksekliği KOBİ’ler için ciddi bir yük oluşturuyor. Sisteme benzersiz bir üst sınır getirilmesi, başarıya ulaşmasına katkı sağlayacaktır.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Baran, brüt satış hasılatı 3 milyon lira ve üzeri olan işletmelerin 2022, 2023, 2024 veya 2025 yılları itibarıyla e-fatura sistemine geçmeleri gerektiğini hatırlatarak, bu sürecin işletmelere getirdiği mali yüklerin ATO üyelerince dile getirildiğini belirtti.

E-Fatura Basılı Faturadan Pahalı Hale Geldi

Baran, dijital fatura yaprağı olan kontör fiyatlarının çok hızlı bir şekilde arttığını belirterek, “Muhasebe sistemlerini dijitalleştiren üyelerimiz, maliyetlerin yükselmesi nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Kontör ücretlerinin artması dijitalleşme sürecinde ek bir yük oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Baran, işletmelerin dijitalleşme sürecindeki mali yüklerini hafifletmek için e-fatura, e-defter, e-SMM gibi hizmet ücretlerine makul bir üst sınır getirilmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, küçük işletmelerin dijital dönüşüm sürecinde mali ve teknik desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Baran, Oda olarak, üyelerinin dijitalleşme sürecinde karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için kamu ile işbirliği içinde çalışacaklarını da ifade etti.

Related Posts

ESO Başkanı Kesikbaş, meslek grubu üyeleriyle buluştu

Celalettin Kesikbaş, çevre ve döküm sanayi üyeleriyle sektörel sorunları görüştü.

Faiz kararı bugün açıklanacak: Merkez Bankası indirime gider mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın dördüncü faiz kararını bugün (24 Temmuz 2025) saat 14:00’te açıklayacak. Piyasalar, faiz kararına odaklanmış durumda. Ekonomi çevreleri ve yatırımcılar karara odaklanmışken, Merkez’den faiz indirimi …

Trump’ın gümrük tarifeleri küresel piyasaları sarsıyor! 22 Temmuz 2025)

Küresel piyasalarda, özellikle ABD’de açıklanan şirket bilançolarının beklentilerden iyi gelmesinin olumlu etkileri görülürken, ABD’nin çeşitli ülkelerle karşılıklılık esaslı tarifelerinin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos tarihine yaklaşılması da …

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Malatya İnönü Kapalı Çarşısı Yenileniyor

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen İnönü Kapalı Çarşısı, yenileme çalışmalarına başlandı.

İmamoğlu’nun şirketine kayyum olarak atanmıştı: 20 yerden maaş aldığı ortaya çıktı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun inşaat şirketine atanan kayyum Enis Güçlü Şirin’in aynı anda 20 farklı şirketin yönetiminde olduğu ortaya çıktı.