Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanından Genç Yaşta Hipertansiyon Uyarısı

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Yıldırım, hipertansiyonun genellikle yaşlılarda görülen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş altında da karşılaşılabildiğini belirterek, genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyonun risklerine dikkat çekti. Bu hastalığın genç yaşta görülme oranlarının toplumlara göre farklılık gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, gençlerde hipertansiyonla ilişkili obezite ve uyku apne sendromu gibi faktörlerin öne çıktığını belirtti.

Genç yaşta hipertansiyonlu hastaların yaklaşık %10’unda altta yatan nedenlere bağlı faktörlerin rol oynadığını ifade eden Dr. Yıldırım, bu durumların tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘Tedavi Tek İlaçla Sınırlı Kalmamalı’

Dr. Yıldırım, genç hipertansiyon hastalarının tedavisiyle ilgili olarak yaşlı hastalarla benzer bir yaklaşım gerektiğini belirterek, tedavinin sadece ilaçlarla sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. Yaşam tarzında değişiklik yapılması, sağlıklı beslenme düzeni ve düzenli egzersizin tedavi sürecinde önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

‘Tanı İçin Belirlenen Değerlere Dikkat’

Hipertansiyon tanısının konulmasıyla ilgili değerlere dikkat çeken Dr. Yıldırım, evde yapılan kan basıncı ölçümünde ortalama değerin 135/85 mmHg’nin üzerinde çıkması durumunda, 24 saat boyunca takip edilen kan basıncında 130/80 mmHg’nin üstünde değerler alınması halinde, hipertansiyon tanısı konabileceğini ifade etti. Hipertansiyon hastalarında hedef kan basıncının 130/80 mmHg’nin altında olması gerektiğini belirten uzmanlar, kilo kontrolü, düzenli egzersiz ve sigara-alkol tüketiminden kaçınılmasının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.