Cengiz’e destek 3’e katlandı

Devlet Desteği Elektrik ve Doğal Gaz Faturalarına Eklenirken Şirketlere Yöneldi

İktidarın elektrik ve doğal gaz faturalarına eklediği ‘devlet desteği’, aslında yandaş şirketlere yönlendiriliyor. Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), iktidarın gözbebeği olan Cengiz Holding’e ait enerji şirketine yapacağı kapasite ödemesini artırmaya devam ediyor. Bu ödemeler, mart ayında neredeyse 3 kat arttı.

Samsun’daki Cengiz Enerji’nin doğal gaz santraline 2024 yılında 20.9 milyon liralık kapasite desteği verilirken, bu tutar bu yılın mart ayında 56.8 milyon liraya yükseldi. Benzer şekilde, Kolin Holding’e ait Soma’daki kömür santraline verilen destek de yüzde 42.2 artarak 72.5 milyon liradan 103.1 milyon liraya çıktı.

Toplamda 13 Milyar Lira Şirketlere Destek

TEİAŞ’ın, piyasa koşullarında zorlanan 32 kömür ve doğal gaz elektrik santraline sağladığı toplam kapasite desteği mart ayında yüzde 36 artarak 1.9 milyar liraya yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde şirketlere verilen kapasite desteği 4.8 milyar lirayı aştı. Geçen yıl verilen desteğin ise, bir önceki yıla göre 3 kat artarak 13 milyar liraya ulaştığı görüldü. Bu durum, elektrik ve doğal gaz faturalarındaki artışları kamuflajlamaya çalışan iktidarın, şirketlere cömertçe destek vermeye devam ettiğini gösteriyor.

Teşvikler Doğal Gaz ve Kömüre Gidiyor

Diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik vererek enerji bağımsızlığını güçlendirirken, Türkiye’nin Cengiz’in doğal gaz ve Kolin’in kömür santrallerine teşvikler verdiği görülüyor.

Related Posts

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

ABD Merkez Bankası (FED) mayıs ayı faiz kararı için piyasaların tedirgin bekleyişi sürüyor. Peki, FED faiz kararı ne zaman? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

Türkiye hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Türkiye, nisanda yayımlanan Global Energy Monitor raporuna göre, işletmede bulunan hidroelektrik kapasitesiyle dünyada en yüksek kapasiteye sahip 20 ülke arasında ilk 10’a girdi.

TÜİK’in verilerine değil bu verilere bakın: Yemeyi bırakmışız

2025 yılı Mart ayında, kredi ve banka kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında önemli bir değişim yaşandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yeme içme sektöründe kartlı işlem adedi 200 milyon ile son bir yılın en düşük seviyesine …

Trump, ‘hayati sektöre’ büyük tarifeler uygulayacağını söyledi

ABD Başkanı Trump ilaç sektörüne yönelik tarifeleri iki hafta içinde açıklayacağını duyurdu. Trump, tarifelerden dolayı ilaç sektörü şirketlerinin ABD’ye taşıyacağını savunmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir